Het inplannen van social media berichten op Instagram
22 juni 2020 

Het inplannen van social media berichten op Instagram

Het inplannen van berichten op social media is echt super handig om te doen. Voor jezelf is dit handig, maar ook als je net zoals ik dit voor klanten doet. Alleen er zijn zoveel tools. Welke plantools zijn er allemaal? Wat kun je met welke tool en wat zijn de voor- en nadelen? Ik kan me voorstellen dat een keuze maken lastig is, juist omdat er zoveel keus is. In dit artikel geef ik informatie over een aantal van deze plantools voor Instagram, zodat je een keus kunt maken welke tool voor jou handig is om te gebruiken.

Waarom een plantool gebruiken?


Het gebruiken van een plantool heeft vele voordelen:

 1. Het bespaart je tijd.
 2. Je hoeft er niet meer aan te denken op de dag zelf dat je nog steeds die post moet schrijven.
 3. Je kunt vooruit werken.
 4. Je kunt de juiste tijd kiezen
 5. Je kunt voor Instagram van tevoren zien hoe je feed eruit komt te zien en deze mooi maken tot je tevreden bent met het resultaat.

Welke plantool voor jou fijn is om mee te werken dat is natuurlijk per persoon verschillend. Het ligt eraan voor welk social media platform je berichten gaat inplannen en wat de tool moet kunnen. Als virtueel assistent maak ik gebruik van een aantal plantools voor mezelf, maar ook voor klanten. Ik plan wekelijks voor meerdere klanten berichten in. In dit artikel ga ik jullie meer vertellen over de 3 tools waar ik tot nu toe het meest mee heb gewerkt.

Later

Later is mijn meest favoriete plan tool voor Instagram. Ik gebruik Later om mijn posts op Instagram mee in te plannen. Ook voor een aantal klanten gebruik ik deze tool. Met Later heb ik zelf de meeste ervaring. Ik vind het een fijne tool om mee te werken.

Wat kun je allemaal met Later?

 • Je kunt Later gebruiken voor Instagram, Facebook, Twitter en Pinterest.
 • Later is te gebruiken op zowel je desktop als op je telefoon.
 • Je hebt een gratis en betaalde versie.
 • Er is een mooie Preview functie.
 • Je kunt er voor kiezen berichten handmatig in te plannen of automatisch.
 • Je kunt hashtag lijsten opslaan.
 • Je kunt je statistieken bekijken.
 • Je kunt stories inplannen met een betaald account.
 • Je kunt je hashtags plaatsen bij de 1e comment met een betaald account.

Met de gratis versie van Later kun 30 berichten per maand posten per social media platform. Met een betaalde versie zijn dat er meer. Zelf vind ik de kalender lay-out erg overzichtelijk en met de preview knop zie je heel mooi hoe jouw feed eruit komt te zien. Wat ook nog leuk is om te weten is dat Later regelmatig blogs plaatst, die erg interessant zijn om te lezen. Ik ben groot fan van Later en de tool is ook nog eens heel eenvoudig in gebruik, een echte aanrader!

Preview
Stiekem was dit eerst mijn favoriete tool. En weet je waarom? Ik vind de hashtag lijsten zo fijn werken. Ik gebruik de Preview app nog steeds, maar dan alleen voor deze handige lijsten. In mijn telefoon, waar ik de Preview app op heb staan, heb ik heel veel lijsten staan. Elke lijst heeft een naam. Je klinkt erop en dan zie je de 30 hashtags verschijnen die ik in deze lijst heb gezet. Ik ga je een voorbeeld geven. Ik schrijf bijvoorbeeld een post met tips over stories. Ik maak een hashtaglijst voor bij deze post en dat doe ik in de Preview app. Als ik mijn bericht op Instagram heb gepost, dan ga ik meteen naar de Preview app toe. Ik druk met 1 druk op de knop op 'copy' en dan ga ik terug naar mijn Instagram post. Daar plak ik met 1 druk op de knop de 30 hashtags onder mijn post in de eerste comment. Super handig toch!


Wat kun je verder met de Preview tool?

 • Preview is om berichten in te plannen op Instagram.
 • Er is een gratis en betaalde versie.
 • Je kunt Preview zowel op je telefoon als op je desktop gebruiken, alleen moet je voor de desktop versie betalen.
 • Met de gratis versie kun je op je telefoon een onbeperkt aantal berichten plaatsen.
 • Je kunt statistieken aflezen. Bij de betaalde versie is dit een stuk uitgebreider.
 • Er is een Preview functie

Ik heb zelf de Preview app een tijd gebruikt. Ik gebruikte de gratis versie. Wat ik zelf niet zo mooi vond, was dat aan het einde van elke post een hashtag van Preview kwam te staan en ook een @ teken met Preview erachter, als een soort reclame. Dit heb je niet bij de betaalde versie. Ik ging me daar zelf aan storen en ik vond het niet mooi staan. Toen ben ik overgestapt naar Later. Als je heel ver terug scrollt door mijn Instagram feed, zie je dit nog onderaan mijn berichten staan. Ondanks dat ik de Preview app niet meer gebruik om mijn posts in te plannen, gebruik ik de tool nog wel bijna dagelijks voor mijn hashtag lijsten.

Creator Studio

Als je met Creator Studio van Facebook berichten wilt gaan inplannen, zorg er dan voor dat je jouw Instagram account koppelt met je zakelijk Facebook account. Je kunt met deze overzichtelijke tool berichten inplannen op zowel Facebook als Instagram. Ik heb deze tool een tijdje gebruikt, toen ik voor een klant berichten in plande voor op Facebook en Instagram. Wat fijn is, is dat de tool makkelijk in gebruik is.

Wat kun je met de tool Creator Studio?

 • De tool is gratis!
 • Je gebruikt de tool op je desktop. Er is wel een app voor op je telefoon, maar daar kun je geen berichten mee uploaden.
 • Je kunt berichten inplannen voor op Facebook en Instagram.
 • Je kunt IGTV's inplannen.
 • Je kunt carrousel foto's inplannen.
 • Je statistieken staan mooi overzichtelijk bij elkaar.
 • Er is geen handige preview knop voor je Instagram feed.

Ik heb Creator Studio kort voor mezelf gebruikt en daarna heb ik er een tijdje mee gewerkt voor een klant. Persoonlijk is dit niet mijn favoriet, omdat ik ook regelmatig berichten in plan met mijn telefoon. Plan je zowel berichten in voor Facebook en Instagram, dan zou ik er zeker eens naar kijken.
Dit zijn de 3 tools waar ik zelf veel ervaring mee heb. Op dit moment ben ik mij aan het verdiepen in nog een aantal andere tools voor het inplannen van posts (Preppr, Buffer en Hootsuite). Zoals ik hierboven al schreef, er zijn zoveel plantools om berichten mee in te plannen. Het is echt heel persoonlijk wat voor jou fijn werkt.
Als virtueel assistent plan ik vaak berichten in voor klanten. Ik kan mijn voorkeur hebben voor een plantool, maar soms geven klanten ook zelf aan welke tool zij fijn vinden om te gebruiken, hierdoor heb ik ervaring met meerdere plantools.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel? Stuur me gerust een bericht!

Wil je mijn inspiratiemail ontvangen?

Vul hieronder je naam en e-mailadres in, dan ontvang je binnenkort de inspiratiemail in je mailbox!

50%
Je bent er bijna!
Op welk e-mailadres wil je de inspiratiemail ontvangen?
Ik schrijf me in!
Your information is safe with us

Volg mij op Instagram! 

Wekelijks deel ik veel tips en inspiratie voor VA's.