Zichtbaar zijn op Instagram, zo doe ik dat
30 augustus 2021 

Zichtbaar zijn op Instagram, zo doe ik dat

Online zichtbaarheid, je hoort mij er vaak over. Instagram is op dit moment één van de meest populairste social mediakanalen. Steeds meer ondernemers vertellen op Instagram hun verhaal, inspireren anderen mensen met kennis en promoten hun producten en/of diensten. Het is met stip op 1 ook mijn favoriete kanaal waar ik bijna dagelijks zichtbaar op ben. Ongeveer 90% van mijn klanten komen via Instagram, maar dit gaat natuurlijk niet vanzelf. Daarom vertel ik in dit blog wat ik zelf dagelijks (op werkdagen) op Instagram doe.

Zichtbaar op Instagram in minder dan 1 uur per dag

Zichtbaar zijn op Instagram, of elk ander social media platform gaat natuurlijk niet vanzelf. Het is iets waar je tijd en energie in moet stoppen. Ik steek er ook tijd en energie in, maar dat vind ik ook leuk om te doen. En hoe meer ervaring je krijgt, hoe makkelijker het wordt. Veel mensen denken dat je uren per dag op Instagram aanwezig moet zijn, om te kunnen groeien op Instagram of om in contact te komen met je volgers en doelgroep. Gelukkig is dat niet zo. Mag natuurlijk wel als je hier zin en tijd voor hebt, maar vaak hebben we juist gebrek aan tijd. Daarom vertel ik in dit blog wat ik zelf dagelijks op Instagram doe, in minder dan 1 uur per (werk)dag. Lees verder als jij dit ook wil leren.

Een social media plan is onmisbaar

Bij mij begint alles met mijn social media plan. Hierin staan al mijn doelen en stappen uitgebreid omschreven. Zelf heb ik ervoor gekozen om dit in Trello te maken. Ik zou niet meer zonder mijn plan kunnen. Waarom een plan zal je misschien denken? Ik wil graag bepaalde doelen bereiken met social media, zo ook met Instagram.
Deze doelen zet ik in mijn plan en pas ik maandelijks aan. Omdat ik weet wat mijn doelen zijn, schrijf ik content wat hierbij aansluit. Dit maakt het schrijven van content gelijk een stuk makkelijker. Werk je niet met doelen, dan is het vaak veel lastiger om content te bedenken, tenminste dat ervaar ik zo. Je schrijft dan met “losse flodders” en plaatst van de hak op de tak content. Ik raad je juist aan om goed na te denken over wat je doelen zijn en welk content daarbij aansluit.

Hoe werk je met een plan in de praktijk?

Denk voor jezelf eens goed na over wat jij wilt bereiken op Instagram en hoe je dat voor elkaar krijgt. Je denkt misschien ik heb maar 1 doel en dat is meer klanten, maar er zijn nog zoveel meer doelen waar je misschien niet bij stilstaat. Bijvoorbeeld ik wil x aantal e-book downloads, of ik wil een x aantal trainingen verkopen of meer naamsbekendheid. Stel jezelf bij het maken van een plan daarom altijd de volgende vragen:

  • Welke doelen wil je behalen?
  • Hoe wil je die gaan behalen?
  • Wat heb je hiervoor nodig?
  • Welke content ga je hiervoor inzetten?
  • Etc.
online zichtbaarheid

Evalueren met statistieken

Wanneer je met je plan van start gaat wil je natuurlijk weten hoe het ervoor staat. Dat is waarom ik 1 keer per maand mijn statistieken van Instagram bekijk. Ik evalueer daarom altijd mijn resultaten. Welke berichten hebben het deze maand goed gedaan en welke konden veel beter? Welke doelen heb ik wel en niet behaald? Wanneer ik hier klaar mee ben bepaal ik nieuwe doelen voor de volgende maand.

Hoe evalueer ik mijn statistieken?

Het evalueren kun je gewoon in Instagram doen, maar ik gebruik hiervoor zelf het Insta dashboard van Hebe. Hierin zie je precies welk content het goed heeft gedaan en wat beter kan. Ik vind dit dashboard erg overzichtelijk en heel waardevol. Ik kan er veel informatie uithalen en het scheelt me ook nog eens tijd. Ben jij benieuwd naar het dashboard? Klik dan op de onderstaande roze link voor meer informatie. Als je het dashboard aanschaft met de kortingscode VIA IRISWORKS4YOU, dan krijg je 4 euro korting op het dashboard. Laat je daarna je enthousiasme zien met een story erover? Dan krijg je daarbovenop nog eens € 5 euro korting. Klik hier voor meer informatie over het dashboard van Hebe.

Contentplan in Trello

Zoals ik hierboven al omschreef staat in Trello mijn social media plan. Mijn content schrijf ik ook in Trello. Ik schrijf mijn content met behulp van content thema’s en zorg ervoor dat mijn content aansluit bij mijn doelgroep. Ik bewaar mijn geschreven content altijd op datum, zo kan ik later makkelijk mijn content hergebruiken. Het hergebruiken van content scheelt tijd en je deelt daarmee weer opnieuw een waardevolle post. Een kleine tip: Pas het bericht wel een beetje aan, met bijvoorbeeld nieuwe feiten of een andere beginzin.

Zichtbaar op Instagram zo doe ik dat

Plan je eigen content dag

Het schrijven van content gaat natuurlijk niet vanzelf. Ik plan altijd 1 keer per maand een contentdag in. Tijdens deze contentdag bedenk ik al mijn content voor de maand erna. Dat houdt in content voor mijn social media kanalen en nieuwsbrief. Ik schrijf nog niet, ik bedenk het eerst. Als ik mijn content heb bedacht voor 1 maand, dan pas begin ik met schrijven. Het schrijven van mijn content voor op Instagram doe ik per week en dit kost mij ongeveer 1 uur aan tijd. Dit staat los van de tijd wat ik dagelijks aan Instagram besteed.

Training online zichtbaarheid voor VA's

Ik kan me voorstellen dat je nu bij jezelf denkt: "Hoe maak ik een social media plan?" of "Hoe zorg ik ervoor dat mijn content aansluit bij mijn doelen?" Dit leer ik VA's in mijn training online zichtbaarheid. Dit is een hele uitgebreide training over social media waarin je leert te werken met een strategie en het maken van een plan. Zichtbaar zijn op Instagram is ook een onderdeel van deze training. Module 9 gaat helemaal over Instagram zelf. Wil je meer informatie lezen over deze online training? Klik dan op deze link.

Instagram virtueel assistent

Mijn dagelijkse bezigheden op Instagram

Als je bovenstaande informatie allemaal hebt gelezen, geloof je vast niet dat ik niet meer dan 1 uur per dag besteed aan Instagram. Toch is het echt zo en ik ga je nu vertellen wat ik bijna dagelijks doe om op Instagram zichtbaar te zijn

Stories maken op Instagram – 15 minuten per dag

Stories zijn ideaal om je verhaal te vertellen. Je kunt spontaan stories maken, maar je kunt ook werken met een strategie. Ik wissel dit zelf af. Ongeveer 3 keer per week plaats ik een verhaal waarover ik echt goed heb nagedacht. Dit zijn bijvoorbeeld de stories waarin ik mijn producten of diensten promoot. De rest van mijn stories zijn spontaan. Met deze spontane stories geef ik een kijkje in mijn leven en mijn werk als virtueel assistent. Wil je ook graag stories maken, maar weet je niet zo goed hoe je hiermee kunt beginnen? Lees dan dit blog en leer hoe je stap voor stap een story maakt.

Instagram - Dm’s beantwoorden – 10 minuten per dag

Ik krijg elke dag best wat dm’s met vragen van volgers. Een dm is een direct message op Instagram. Een privé bericht van iemand die je iets wil vragen of ergens meer over wilt weten. Ik beantwoord altijd deze berichten, dit vind ik wel zo netjes en zo krijg je ook nog eens leuke en waardevolle contacten op Instagram.

Zichtbaar zijn op Instagram - Interactie berichten en stories - 10 minuten per dag

Als je een bericht hebt geplaatst krijg je hier meestal ook reacties op. Het is leuk en ook belangrijk om op deze reacties te reageren. Mensen nemen de moeite om op jouw bericht te reageren, reageer daarom ook altijd terug. Hetzelfde geldt voor de reacties die je op je stories krijgt. Reageren mensen op jou, reageer dan altijd terug.

Social media - Reageren op andere berichten en stories - 15 minuten per dag

Een like geven of reageren op een ander, I Like it ;-) Ik like berichten, reageer op wat mij echt aanspreekt of ik bewaar een post die ik later nog eens wil teruglezen. Ook bekijk ik dagelijks stories en reageer bijvoorbeeld op interactie stickers. Onthou dat Instagram een sociaal platform is. Zij willen graag interactie tussen mensen. Zorg ervoor dat je niet alleen maar zendt, daarmee bedoel ik zelf berichten en stories plaatsen. Maar reageer ook echt op anderen, zo krijg je leuke en waardevolle contacten en ben je zelf ook meer zichtbaar op Instagram.

Dit was een kijkje in mijn dagelijks leven op Instagram

5 dagen per week ben ik zichtbaar op Instagram. In het weekend laat ik het los en lukt het een dagje niet? Dan is dat helemaal niet erg. Het overkomt mij ook en het allerbelangrijkste is: Het moet leuk zijn! Dit is mijn manier van werken waar ik mij prettig bij voel. Ik ben op deze manier goed zichtbaar op Instagram en nog belangrijker, 90% van mijn klanten komen van dit leuke platform. Het betekent natuurlijk niet dat dit ook jouw manier moet zijn. Maar ik hoop dat ik je inspireer met mijn werkwijze en je er handige tips uithaalt.

Instagram voor jou als virtueel assistent

Ben je virtueel assistent en wil je zelf graag aan de slag met Instagram en meer kennis op doen over dit platform? Dan heb ik een mooie online training voor jou. Tijdens deze training leer je alles over Instagram wat je nodig hebt om online zichtbaar te zijn op dit mooie platform.

Je leert:
- hoe je met Instagram kunt starten als virtueel assistent;
- een mooie bio te maken en highlights;
- hoe je een story maakt en hoe je meer story kijkers krijgt;
- hoe je handig een post plaatst op Instagram;
- hoe je een reel, gids en IGTV maakt;
- wat hashtags zijn en hoe je onderzoek doet;
- en nog veel meer!

Druk op deze link voor meer informatie over de training

Instagram voor jou als virtueel assistentWil je mijn inspiratiemail ontvangen?

Vul hieronder je naam en e-mailadres in, dan ontvang je binnenkort de inspiratiemail in je mailbox!

50%
Je bent er bijna!
Op welk e-mailadres wil je de inspiratiemail ontvangen?
Ik schrijf me in!
Your information is safe with us

Volg mij op Instagram! 

Wekelijks deel ik veel tips en inspiratie voor VA's.