Instagram stories maken doe je zo!
20 maart 2021 

Instagram stories maken doe je zo!

Stories we kennen ze allemaal. Het is één van de manieren om online zichtbaar te zijn. Zelf vind ik het de perfecte manier om je verhaal te vertellen. Instagram stories bestaan uit foto's en/of video's die je kunt bewerken met gifjes en teksten. Stories verdwijnen na 24 uur weer of je plaatst ze in je hoogtepunten. Door alles achter elkaar te plaatsen in de juiste volgorde vertel je met jouw story een echt verhaal. Maar hoe maak je nu deze stories? En hoe zorg je ervoor dat het je zo min mogelijk tijd kost? Dat ga ik je vertellen in dit blog. Als je eenmaal weet hoe het moet en weet wat de mogelijkheden zijn dan plaats jij elke dag de leukste verhalen. Je geeft hierdoor een kijkje achter de schermen, maar ook leren jouw volgers de persoon kennen achter het bedrijf. Dit zorgt voor vertrouwen en je bouwt leuke en interessante connecties op.

Wat zijn Instagram Stories eigenlijk?

Zoals ik hierboven omschreef zijn Instagram stories reeksen van afbeeldingen en video’s. Je kent het ook vast wel als insta stories of verhalen. Je zet de reeks achter elkaar, en ze worden daarna automatisch afgespeeld. Je volgers zien dit als een verhaal. Je herkent de stories aan het ronde cirkeltje met de profielfoto van iemand die je volgt. En bij de meeste van ons staan ze boven in je scherm. De stories die je plaatst verdwijnen na 24 uur weer. Door te swipen van links of naar rechts ga je terug of verder naar de volgende. Wil je dat het verhaal niet verdwijnt na 24 uur? Maak dan een mooie highlight voor je verhaal en sla je story daar op.

Zo maak jij een Insta story

Instagram stories

Met stories kun je 2 dingen doen. Je kun lekker spontaan stories posten wat je bijvoorbeeld op een dag mee maakt. Of je maakt een planning en je werkt met een strategie. Ik doe een combi van beiden. Elke week kijk ik naar mijn social media planning. Ik bedenk dan van tevoren wat voor stories daarbij passen. Ik denk dus van tevoren bewust na over wat ik wil bereiken met mijn verhaal. Dit doe ik gemiddeld 3 keer per week. Een aantal stories maak ik van tevoren en deze bewaar ik in mijn social media bord wat ik heb in Trello. Zo heb ik alles overzichtelijk bij elkaar. De rest van mijn stories zijn spontaan, gewoon wat er in mij op komt en ik leuk vind om te delen. Ik vind het leuk om mijn volgers een kijkje te geven in mijn leven.

Stap 1 – Open het scherm om een Instagram verhaal te maken

Je kunt op 2 manieren een verhaal beginnen. Dit doe je door naar rechts te swipen in je hoofscherm of je drukt op het plusje in het scherm. Je krijgt nu de verschillende opties te zien en dan kies je voor ‘Verhaal.' Je scherm opent nu met de camera en met de grote witte ronde knop kun je een foto of video maken. Zelf kies ik eigenlijk altijd voor een bestaande foto of video. Dit doe je linksonder via het venstertje. Je gaat dan naar de foto of de video die jij wilt delen in je stories. Je kunt er ook voor kiezen om meerdere foto's te selecteren.

Stap 2 – Bewerk de foto of video van je stories

Wanneer je een selectie van jouw foto’s of video’s hebt gemaakt, begin je met het bewerken hiervan. Dat doe je boven in het scherm. Hier heb je veel mogelijkheden waar je een keuze uitmaakt. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit:

 • tekst
 • stickers
 • tekenen
 • gifjes
 • etc.

Zelf heb ik hele mooie gifjes laten maken. Deze zijn heel leuk voor VA's en kun je gewoon gebruiken. Hoe je deze vindt? Zoek maar eens bij gifjes op 'irisworks4you' of op 'virtueelassistent' dan vind je hele leuke gifjes die jij ook kunt gebruiken in je stories.

Stap 3 – Verstop hashtags in je stories

Om meer bereik te krijgen maak je gebruik van hashtags. Dit kan ook in je verhaal. Hierin mag je namelijk 10 hashtags gebruiken. Het mooiste is natuurlijk dat je dit niet ziet, daarom verstop ik altijd 10 hashtags in mijn story. Dit doe je door ze dezelfde kleur te geven als de achtergrond of plaats er een gifje overheen. Verderop in dit blog lees je hoe ik dit op een snelle manier doe.

Stap 4 – Plaats je foto of video in je verhaal

Je hebt nu je foto’s en/of video’s gekozen, bewerkt en nu zijn ze klaar om ze te plaatsen in je verhaal. Dit kan door de knop je verhalen of je kiest voor verzenden naar. Wanneer je op ‘Je verhaal’ klikt wordt de foto of video direct op je Insta verhaal geplaatst. Kies je voor ‘verzenden naar’ dan heb je de keuze aan wie je het wilt verzenden.

Een video in je verhaal durf jij dat ook?

Blog Instagram stories

Een video maken van jezelf voor in je verhaal, heb jij dat wel eens gedaan? Ik weet zelf uit ervaring hoe groot deze drempel is voor ondernemers. Mijn eerste video vond ik ontzettend spannend en ging ook nog eens helemaal mis. Na uren zwoegen op mijn vrije zondag durfde ik het eindelijk aan om de video te plaatsen in mijn verhaal. En je raadt het misschien al, het ging mis. Het hele middenstuk was er tussenuit en er klopte niks meer van wat ik wilde vertellen. Toen ik erachter kwam heb ik de hele story verwijderd. Maar ik weet hoeveel waarde video heeft voor je online zichtbaarheid en dat is waarom ik ook tegen jou zeg: “Doe het gewoon en als het fout gaat is dat niet erg, probeer het nog een keer en nog een keer net zolang tot het goed gaat!” Laat video’s van jezelf zien in stories. Vind je het maken van video's nu nog echt te spannend, wacht dan even. Maar ik zou je zeker aanraden om hiermee te beginnen als je er klaar voor bent. Waarom zal je misschien denken? Vanaf het moment dat ik regelmatig video's maakte, kreeg ik klanten via Instagram. Nu wil ik niet zeggen dat dit DE reden was, maar het helpt zeker mee. In video kun je zoveel meer emotie zien. Mensen kunnen je leren kennen door posts te schrijven, maar door video's van jezelf te laten zien, dan leren jouw volgers je nog meer kennen. Zelf kan ik veel beter over een dienst vertellen in een video, dan in een stuk tekst. Ik vind het ook altijd leuk als ik merk dat iemand helemaal enthousiast over iets vertelt. Dat gevoel krijg ik minder snel bij het lezen van een tekst. En vind je het heel spannend, begin dan eerst met foto's, dan een boomerang en daarna een korte video. Doe het stapje voor stapje. Je zal zien, het komt echt goed!

Zo kosten stories je minder tijd

Nu denk je vast jeetje Iris, hoeveel tijd kost het maken van een story wel niet? Het kan inderdaad even tijd kosten, vooral als je nog niet veel ervaring hebt. Maar hoe vaker je het doet hoe makkelijker het gaat. Ook zijn er een paar trucjes waarmee je veel tijd bespaart.

In Canva maak je heel gemakkelijk templates voor je stories. Dit kun je doen in je eigen huisstijl. Je moet er even voor gaan zitten om dit te maken maar daarna scheelt het je echt een hoop tijd en werk. Sla vervolgens je templates op in een apart mapje in de gallelij van je telefoon en bij het maken van een nieuwe reeks heb jij ze zo gevonden. Mijn mapje heet Story templates en daar zitten heel veel foto's in die ik elke keer kan gebruiken. Deze heb ik dus van tevoren allemaal in Canva gemaakt. Wat je nu alleen nog moet doen is je tekst erbij typen, eventueel een gifje erbij en klaar is Kees. Op deze manier hoef je niet elke keer naar Canva te gaan en heb je de templates altijd bij de hand.

Nog een andere story tip die jou veel tijd bespaart

Zoals je hierboven hebt gelezen, kun je 10 hashtags verstoppen per story. Elke keer 10 hashtags typen kost natuurlijk best veel tijd. Daar heb ik een handige manier voor. In je telefoon kun je namelijk snel toetsten instellen. Deze sneltoetsen kun je vinden bij: Instellingen - Algemene instellingen. Hieronder zie je op de afbeelding hoe je dit op een Iphone of Samsung kunt doen. Heb je een ander merk telefoon, zoek dan even op waar dit bij jou staat in je telefoon. Stel een aantal lijstjes in met sneltoetsen. Ik hoef op mijn telefoon alleen maar VA1 in te toetsen en ik krijgt 10 hashtags. Dus binnen 2 seconden heb ik 10 hashtags in mijn story staan. Dit werkt heel wat sneller, dan dat je elke keer 10 hashtags moet typen.

Bespaar tijd met stories

Interactie met jouw volgers

Door regelmatig stories te plaatsen, zien jouw volgers het gezicht achter het bedrijf. Ze leren jou kennen. Dat geeft vertrouwen. Verhalen zijn ook een leuke manier om de interactie aan te gaan. Hiervoor zijn verschillende manieren. Ik benoem er een aantal hieronder:

 • Stel een vraag
 • Maak een poll (mijn favoriet)
 • Gebruik de schuifbalk
 • Maak een quiz

Nog een paar laatste story tips die ik met je wil delen

 • Plaats een locatiesticker in je story. Deze kun je net zoals de hashtags verstoppen.
 • Maak mooie highlights en bewaar daar de belangrijkste stories.
 • Deel altijd je post in je stories. Dit kun je doen door op het vliegertje te klikken.
 • Plaats meerdere stories achter elkaar. Het woord story zegt het zelf al, het is een verhaal.

Zelf aan de slag met jouw verhaal

Je hebt nu de basis geleerd om aan de slag te gaan met jouw eigen verhaal. Denk je nu waar moet ik het over hebben? Ik geef je nog wat ideeën mee:

 • Stel jezelf voor, wie ben je en wat doe je nou precies.
 • Deel je expertise
 • Geef een kijkje van jouw werkdag
 • Deel iets over een dienst die jij aan biedt en sluit af met een mooie review.
 • Laat zien wat je in je vrije tijd doet.
 • Etc.

Het is echt de moeite waard om een Instagram Story te maken. Het is vooral leuk om te doen, levert je heel veel leuke contacten op en het vergroot je bereik. Je hebt de mogelijkheid om veel te proberen en te experimenteren en mijn advies is dan ook: Doe dit! Wil je meer lezen over Instagram, kijk dan eens naar dit blog wat ik schreef over Instagram. Ben je VA en wil je aan de slag met jouw online zichtbaarheid? Kijk dan eens naar mijn online training. Één module gaat helemaal over Instagram. Het is de grootste module van mijn training en deze bestaat uit 10 lessen. Ik heb ook nog een heel mooi gratis e-book geschreven, waarin ik veel tips deel over online zichtbaarheid. Je kunt het e-book hier downloaden.

Ik hoop dat je iets aan deze tips hebt. Je zal zien het is zo ontzettend leuk om aan de slag te gaan met jouw stories. Het heeft mij ook veel op geleverd. En misschien kost het je nu nog veel tijd, maar je zal zien je kunt ook echt veel tijd besparen.

Mocht je regelmatig interessante tips willen lezen, Volg me dan op Instagram of schrijf je in voor mijn inspiratiemail.

Wil je mijn inspiratiemail ontvangen?

Vul hieronder je naam en e-mailadres in, dan ontvang je binnenkort de inspiratiemail in je mailbox!

50%
Je bent er bijna!
Op welk e-mailadres wil je de inspiratiemail ontvangen?
Ik schrijf me in!
Your information is safe with us

Volg mij op Instagram! 

Wekelijks deel ik veel tips en inspiratie voor VA's.